آیا تون هنوز زنده است؟
تون یک پروژه متنباز است و تلگرام از پیش تاکید کرده بود که هیچ کنترلی بر بلاک چین نخواهد داشت. این شرکت در اکتبر ۲۰۱۹ (مهر ۹۸) تمام کد تون را در گیتهاب منتشر کرد. این موضوع به انجمن «فری تون» (Free TON)، که گروهی از اعتبارسنجان مستقل است این امکان را داد که در اوایل ماه جاری میلادی یک بلاک چین مبتنی بر تون را راهاندازی کند.
نماد توکن فری تون
رون میلو (Ron Millow)، مسئول ارتباطات فری تون و مدیر ارشد توسعه مشاغل در «TON Labs» که یک گروه ثالث از توسعهدهندگان زیرساختهای بلاک چینی است، در این مورد معتقد است:
فری تون متولد شد؛ چراکه تلگرام نتوانست تون را راهاندازی کند. ما از اینکه تیم تلگرام در این دعوی حقوقی شکست خورد بسیار ناراحت هستیم، اما آنها فقط یک جنگ را باختند. یک نرمافزار متنباز حیات خود را دارد و نمیتوان آن را متوقف کرد. این موضوع انگیزه لازم را به جامعه تون میدهد که کار را از همانجایی که متوقف شده است، ادامه دهد.
به گفته میلو، تفاوت اصلی بین تون و فری تون در این است که دومی بدون هیچگونه سرمایهگذار راهاندازی شده و به جای اتکا به یک نهاد (تلگرام)، توسط یک جامعه راهاندازی شده است. میتجا گوروشفسکی (Mitja Goroshevsky)، مسئول فناوریهای تون و مدیر ارشد فناوری TON Labs نیز معتقد است که توسعهدهندگان فری تون مجذوب پروژه خود شدهاند:
ما با حمایت همهجانبه از سرتاسر جهان مواجه شدهایم و توسعهدهندگان بسیاری میخواهند به جامعه ما بپیوندند و به رشد آن کمک کنند. گروه توسعهدهندگان ما، بدون در نظر گرفتن سایر گروهها و کانالها، در یک هفته به ۳,۰۰۰ نفر رسیده است که ۲,۰۳۵ نفر از آنان در این لحظه اعلامیه عدم تمرکز فری تون را امضا کردهاند.
تردید درباره پروژههای منشعبشده از تون
با این حال، برخی افراد از جامعه اصلی تون نسبت به این ابتکار عمل مردد هستند. یکی از اعضای موسس بنیاد تون که در توسعه پروژه بلاک چین تون مشارکت داشته، معتقد است که بدون منابع تلگرام و مخاطبان این پیامرسان که به نیم میلیارد نفر میرسد، پذیرش فری تون توسط عامه مردم بسیار سخت خواهد بود. وی معتقد است:
من فکر میکنم هر پروژهای که اکنون یا در آینده بدون پشتیبانی تلگرام راهاندازی شود، پذیرش قابلملاحظهای از سوی عموم مردم نخواهد داشت. دلیل علاقه بسیاری از افرادی که از ابتدا در این پروژه مشارکت داشتهاند، پایگاه کاربری عظیم پیامرسان تلگرام بود.
دنیل پرز (Daniel Perez)، رئیس بخش اسپانیایی تون، معتقد است راهاندازی تون بدون دوروف «بیمعنی» است. او نسبت به ابتکار فری تون مردد است. پرز به بیانیه مدیرعامل تلگرام اشاره کرد که در آن به کاربران هشدار داده بود که با پول یا دادههای خود به پروژههایی که از نام تون استفاده میکنند، اعتماد نکنند. پرز گفت:
شک دارم که دوروف به آنها اجازه داده باشد که از نام تون استفاده کرده و پروژهای با نام فری تون راهاندازی کنند.
وقتی از یکی از نمایندگان فری تون درباره این موضوع سوال شد، او در پاسخ گفت که بیانیه دوروف شامل حال آنها نمیشود؛ چراکه آنها از مردم پول یا اطلاعاتی درخواست نکردهاند. او ادعا میکند:
جامعه فری تون از بیانیه دوروف حمایت میکند. این جامعه هیچگاه از کاربران خود پول یا اطلاعات خصوصی دریافت نخواهد کرد؛ به جز اسم افراد که برای امضای اعلامیه عدم تمرکز ضروری است؛ طبیعی است که بدون اسم، امضایی وجود نخواهد داشت.
این عضو از جامعه فری تون در حالی این ادعا را مطرح میکند که در وبسایت این پروژه از کاربران خواسته شده است که اسم، کشور محل سکونت، آدرس ایمیل و نام کاربری تلگرام خود را وارد کنند تا بتوانند وارد شبکه شده و اعلامیه را امضا کنند.
تیم فری تون حدود ۵ میلیارد توکن «تون کریستال» منتشر کرده است که مشابه توکنهای گرام است. مرورگر بلاک چین فری تون نشان میدهد که در زمان نگارش مقاله ۵,۰۰۰,۵۴۷,۷۳۷ توکن تون کریستال وجود دارد که ۸۵ درصد از آن بین مشارکتکنندگان و کاربران تون توزیع شده است، ۱۰ درصد برای توسعهدهندگان در نظر گرفته شده است و نهایتا ۵ درصد از آن به عنوان پاداش به اعتبارسنجان تعلق میگیرد. تیم فری تون اخیرا اعلام کرد که اولین رقابت اعتبارسنجی را در ۱۸ می (۲۹ اردیبهشت) برگزار خواهد کرد.
آیا دیگر پروژهها هم باید نگران باشند؟
وقتی از کارشناسان در مورد انعکاس این اتفاق (متوقف شدن پروژه تون) در صنعت ارزهای دیجیتال سوال شد، بیشتر آنها این سناریو (تعلیق سایر پروژهها) را بعید دانستند.
استیلیانو معتقد است که با این اتفاق، اعتبار بازار کریپتو تحت تاثیر قرار نمیگیرد، در حالیکه قانونگذاران در نهایت ویژگیهای منحصربهفرد ارزهای دیجیتال را به رسمیت خواهند شناخت. استیلیانو میگوید:
مشکل فعلی، تعاریف پیچیده اوراق بهادار است که هنوز با واقعیت و پتانسیل اقتصاد رمزپایه سازگار نشده است.
گوفورث نیز در اظهارنظر مشابهی میگوید:
پتانسیلهای بلاک چین در امنیت، دسترسپذیری و مقاومت در برابر مداخله نهادهای متمرکز به حدی زیاد است که به هیچ وجه شکست آن را امکانپذیر نمیدانم. به علاوه، امیدوارم با توسعه بیشتر مقررات، SEC معافیتهای بیشتری را برای داراییهای دیجیتال در نظر بگیرد، حداقل تا اندازهای که ماموریت این نهاد برای تسهیل کارآیی بازارهای سرمایه به خوبی انجام شود.
اما ممکن است شانس لیبرا، که یک پروژه بزرگ دیگر است که با نظارت SEC روبهرو شده، برای راهاندازی بیشتر باشد. به گفته تروبریج، لیبرا از مورد تلگرام درسهایی گرفته و بعد از گرفتن بازخورد از قانونگذاران، حاکمیت غیرمتمرکز شرکتها را ایجاد کرده و تغییرات اساسی در این پلتفرم به وجود آورده است.
لیبرا؛ پروژهای نویدبخشتر از تون
از نظر گوفورث، مسئله اصلیِ لیبرا انعطافپذیری در برابر قانونگذاران نیست، مسئله این است که آیا کاربران آن را برای استفاده واقعی خواهند خرید یا نه. گوفورث معتقد است:
به طور کلی انتظار میرود که لیبرا به عنوان یک استیبل کوین نوسان زیادی نداشته باشد. بنابراین ممکن است برای سفتهبازی مناسب نباشد. اگر لیبرا به پیشرفت خود ادامه دهد، میتواند نقطه اتکای مناسبی در حوزه ارزهای دیجیتال باشد.
اما استیلیانو معتقد است که این موضوع نمیتواند سرنوشت این ICO را پیشبینی کند و ممکن است لیبرا نیز مانند تون راه به جایی نبرد.
منبع: