coingram
کوینگرام

نوسان

قیمت

نام ارز

0.1%

66,985 $

3,851,637,500 تومان

Bitcoin

Bitcoin

btc

1%

3,123 $

179,589,750 تومان

Ethereum

Ethereum

eth

0%

1 $

57,500 تومان

Tether

Tether

usdt

0.4%

578 $

33,235,000 تومان

Binance Coin

Binance Coin

bnb

2.6%

173.15 $

9,956,125 تومان

Solana

Solana

sol

0.1%

0.9996 $

57,477 تومان

USD Coin

USD Coin

usdc

1.1%

3,121 $

179,456,350 تومان

Staked Ether

Staked Ether

steth

0.5%

0.5217 $

29,998 تومان

XRP

XRP

xrp

2.6%

6.45 $

370,875 تومان

TonCoin

TonCoin

ton

0.8%

0.1537 $

8,838 تومان

Dogecoin

Dogecoin

doge

آیا تحریم روسیه، ایران را یک‌شبه ثروتمند می‌کند؟/ جایگاه ایران در سناریوهای گازیِ «قاره سبز» چیست؟

07/فروردین/1401
افزودن به نشان شده ها
آیا تحریم روسیه، ایران را یک‌شبه ثروتمند می‌کند؟/ جایگاه ایران در سناریوهای گازیِ «قاره سبز» چیست؟
بازار جهانی
نفت
تحلیل
1362
4 دقیقه

وقوع جنگ در اوکراین، موجب شده که صادرات گاز از ایران به اروپا دوباره به صدر مباحث برگردد. آیا ایران یک‌شبه ثروتمند خواهد شد؟

اروپا و آمریکا در حال قطع‌کردنِ آخرین رشته‌های اتصال اقتصادهای‌شان به روسیه هستند. در تازه‌ترین مورد، آلمان قراردادی با قطر امضا کرده تا از این کشور گاز مایع (LNG) بخرد و با سرعتی برنامه‌ریزی نشده، واردات گاز از روسیه را قطع کند.

چنین چیزی در کوتاه‌مدت امکان‌پذیر نیست و موضوع این است که نیاز برخی کشورهای اروپایی به گاز روسیه، حتی بیشتر از آلمان است. با این همه، در شرایطی که روسیه هم نمی‌خواهد فرصت کسب ده‌ها میلیارد دلار درآمد صادراتیِ گاز به اروپا را از دست بدهد، ظاهرا روند منزوی‌کردن اقتصاد روسیه شدت گرفته است.

این رخدادها چند نتیجه در پی خواهند داشت: نخست اینکه اقتصاد روسیه ممکن است طی چند سال آینده به شدت از ناحیه افت درآمدهای گازی تحت فشار قرار بگیرد. دوم اینکه قطری‌ها ثروتی بسیار بیش از گذشته به دست خواهند آورد و سوم اینکه نقش کشورهایی مانند آذربایجان، مصر، الجزایر، نروژ، ترکیه و حتی رژیم اسرائیل در تامین انرژی قاره سبز افزایش خواهد یافت. اما آیا باز هم سرِ ایران بی‌کلاه می‌ماند؟

چرا قطر آری و چرا ایران نه؟

یک نگاه ساده به نقشه جغرافیا، نشان می‌دهد که آلمانی‌ها برای خرید گاز از قطر، در واقع باید «لقمه را دور سرشان بچرخانند». پایانه‌های گازی آلمان در شمال این کشور واقع شده‌اند و اساسا آلمان جز از شمالِ خاک خود، به آب‌های آزاد دسترسی ندارد. (آلمان ۲ پایانه جدید گازی هم تا پایان سال ۲۰۲۲ خواهد ساخت.)

گاز مایع (یا همان LNG) را هم با کشتی جابه‌جا می کنند و بنابراین، کشتی‌های حامل محموله‌های گاز از قطر، باید از خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای سرخ و دریای مدیترانه بگذرند و در نهایت وارد اقیانوس اطلس شمالی و بعد هم «دریای شمال» (North Sea) شوند تا به بنادر آلمان برسند.

هر طرح مشابه دیگری هم دست‌کم بخشی از این مسیر را باید طی کند:

حتی اگر قرار باشد گاز قطر به بنادر اسپانیا، یونان، ایتالیا یا فرانسه برسد و بعد با خط‌لوله یا شیوه‌های دیگر به کشورهایی مانند آلمان انتقال داده شود، باز هم رسیدن گاز از قطر به قلب اروپا (یعنی آلمان) دست‌کم ۳ تا ۴ هفته زمان می‌برد.

اروپایی‌ها اما راه‌حل‌های ساده‌تری هم دارند که شوربختانه با ملاحظات سیاسی در هم آمیخته است: آنها می‌توانند از جمهوری‌آذربایجان، ایران و حتی ترکمنستان، آن هم از طریق خط‌لوله، گاز وارد کنند. اما این گفتنش ساده‌تر است تا عملی شدنش.

ایران نمی‌خواهد فقط «پورسانت‌بگیر» باشد!

اجازه بدهید سه موردی را که در پاراگراف قبلی به آنها اشاره کردیم، یک‌به‌یک بررسی کنیم. انتقال گاز از ترکمنستان به اروپا، مشکلات فراوانی دارد. نخست اینکه دریای خزر یک مانع طبیعی است و حضورش به این معنا است که یا باید از میانش خط‌لوله‌ای کشید یا اینکه گاز را به صورت LNG درآورد و بعد دوباره آن را در کشوری مانند جمهوری‌آذربایجان از طریق خط‌لوله انتقال داد.

این‌ها از نظر اقتصادی نشدنی هستند و موضوع را از صرفه می‌اندازند. راه‌حل دیگر، «سواپ گازی» یا انتقال گاز ترکمنستان از طریق خاک ایران است. اما ایران همکاری نخواهد کرد، چرا که نقشش فقط به یک «پورسانت‌بگیر» تنزل پیدا می‌کند. فراتر از همه این‌ها، اقتصاد فقیرِ ترکمنستان اساسا سرمایه مورد نیاز برای افزایش استحصال گاز را ندارد!

بن‌بست‌های گازی

موردِ جمهوری‌آذربایجان جدی‌تر است. آذربایجان همین حالا به اروپا گاز می‌فروشد، اما طرح‌های جاه‌طلبانه‌ای که این کشور در همکاری با ترکیه برای صادرات گاز به اروپا دارد، می‌توانند بازی را تغییر بدهند.

خط‌لوله «نابوکو» (Nabucco)، یکی از این طرح‌ها بود که حالا متوقف شده و شکست خورده است، اما خط‌لوله «ترانس-آناتولین» (به‌طور خلاصه موسوم به TANAP) که قرار است گاز دریای خزر را از طریق خاک ترکیه به اروپا برساند، فعلا یکی از عملیاتی‌ترین طرح‌های گازی روی میز اروپایی‌ها است.

این طرح (یا طرح‌های مشابه) اما یک مشکل دیگر هم دارند: اروپا در مورد تقویت موضع ترکیه در هر موضوعی، بسیار محتاط است. به عبارت ساده، اروپایی‌ها به دلایل تاریخی، اقتصادی و سیاسی، به دشواری اجازه خواهند داد که ترکیه هم مانند روسیه شیر گازِ صادراتی به قاره سبز را به دست بگیرد.

صادرات گاز از میادین تازه کشف‌شده در مدیترانه (متعلق به کشورهایی مانند مصر، یونان، قبرس، لبنان و غیره) هم فعلا نه قابلیت اجرایی دارد و نه رقابت‌های سیاسی اجازه عملیاتی‌شدن آنها را می‌دهد.

گاز سیاسی می‌شود؛ دوستی‌ها و دشمنی‌ها تغییر می‌کنند و اما ایران. ایران بزرگ‌ترین دارنده ذخایر گازی در جهان، پس از روسیه است. از آن‌سو، برخی کارشناسان معتقدند با کشف «میدان گازی چالوس» در شمال ایران، میزان ذخایر قابل‌ استحصال گاز در ایران حتی از روسیه هم بیشتر شده است. در واقع، از نظر مجموع ذخایر نفت و گاز، ایران همین حالا هم جایگاه نخست دنیا را دارد.

رجوع به نقشه‌های جغرافیایی باز هم کارمان را ساده می‌کند: ایران می‌تواند همان گازی را که قطر می‌خواهد از میادین گازی خلیج فارس (به قول قطری‌ها «گنبد شمالی» و به قول ما ایرانی‌ها «پارس جنوبی») با کشتی به اروپا بفرستد، با خط‌لوله راهی اروپا کند.

مشکل ایران با اروپا اما سیاسی است و نه فنی و حتی اقتصادی. به عبارت ساده، اگر قرار باشد گاز «پارس جنوبی» به اروپا برسد، دست ایران بسیار بازتر از قطر، جمهوری‌آذربایجان، ترکمنستان، مصر و حتی رژیم اسرائیل است.

علاوه بر این، اگر خبرهای تایید نشده در مورد «میدان گازی چالوس» صحت داشته باشند، یکی از بزرگ‌ترین ذخایر آماده استحصال گاز در جهان، به صورت دست‌نخورده آماده است تا رقیب گازِ صادراتی روسیه شود.

 

 

دوستی با اروپا، ایران را ثروتمند می‌کند؟

در یک سناریویِ بسیار بسیار خوش‌بینانه، اگر ایران بتواند همین امسال مشکلات سیاسی‌اش را با اروپا حل و فصل کند و سرمایه کافی برای احداث خط‌لوله به اروپا هم فراهم شود، شاید تا پیش از سال ۲۰۳۰ میلادی، ایران به تامین‌کننده اصلی گاز اروپا بدل شود.

صادرات گاز به اروپا، با توجه به چشم‌انداز آینده مصرف در اروپا و قیمت گاز، می‌تواند اقتصاد ایران را زیر و زبر کند. درآمد روسیه از محل صادرات گاز به اروپا در سال گذشته میلادی حدود ۶۲ میلیارد دلار بود. با توجه به افزایش قیمت‌ها، این درآمد امسال می‌تواند به حدود ۹۰ میلیارد دلار برسد. (با فرض عدم تحریم گاز روسیه)

اما ایران علاوه بر سناریویِ فرضیِ صادرات گاز به اروپا، صادرات نفت و صادرات غیرنفتی هم دارد و طرح‌هایی برای صادرات گاز به پاکستان و حتی هند و چین هم همواره روی میز بوده‌اند. محاسبه ثروتی که ایران می‌تواند با فرض تحقق همه این‌ها با هم به دست بیاورد، دشوار است.

منبع:

تجارت نیوز


امتیاز دادن به خبر

با لایک کردن هر خبر شما می توانید کوین بیشتر جایزه بگیرید


مطالب مرتبط با این موضوع

چشم‌انداز قیمت بیت کوین پیش از هاوینگ: آماده‌سازی برای یک رشد جدید

چشم‌انداز قیمت بیت کوین پیش از هاوینگ: آماده‌سازی برای یک رشد جدید

فرصت‌های جدید معاملاتی در بازار: آماده‌باش برای سودآوری!

فرصت‌های جدید معاملاتی در بازار: آماده‌باش برای سودآوری!

تحلیل دقیق بازار بیت کوین در آستانه هوینگ: آیا تاریخ دوباره خود را تکرار می‌کند؟

تحلیل دقیق بازار بیت کوین در آستانه هوینگ: آیا تاریخ دوباره خود را تکرار می‌کند؟

دورخیز قیمت سولانا به سمت ۵۰ دلار!

دورخیز قیمت سولانا به سمت ۵۰ دلار!

تحلیگر مطرح: قیمت بیت ‌کوین به زودی به ۷۰ هزار دلار می‌رسد!

تحلیگر مطرح: قیمت بیت ‌کوین به زودی به ۷۰ هزار دلار می‌رسد!


تحلیل کاربران

تحریم روسیه

ماهور

07/فروردین/1401

وقتی جنگ رخ داد تحریم ها روز به روز بیشتر شدن و روسیه محدود شد و باهث شد تا نفت و گاز رشد کنند و ایران بتونه رکورد بزنه

36

تحریم روسیه و جایگاه ایران

angel77

07/فروردین/1401

به چند دلیل شدنی نیست اول همون مسیر صادرات گاز قطر رو ایران باید طی کنه تا به اروپا برسه(طبق متن اروپا میلی به این که از طریق ترکیه این انتقال انجام بشه نداره) دوم زیرساختشو نداریم سوم اروپا و غرب و کشورهای همسایه نمیخواهند ایران به یک قدرت غیر قابل کنترل تبدیل بشه پس صادرات گاز ایران به اروپا منتفی است به نظر من همون آذربایجان و کشورهای عربی و آمریکا گزینه های قابل بررسی هستن در ضمن اگرم ایران ثروتمند بشه چی به مردمش میرسه۴۵,۵٠٠یارانه همونه که همونه

16

تحریم ها

karenking

07/فروردین/1401

با توجه به تحریم ایران و اینکه ارزهای دیجیتال قابل تحریم کردن نیست دولت میتونه از این ابزار در جهت دور زدن تحریم ها استفاده کنه..فقط نیاز به آموزش و تشویق نام برای وارد شدن به این حوزه است

7

تحریم روسیه و ثروتمند شدن ایران

asalii

07/فروردین/1401

تحریم زیاد روسیه باعث شده تا صادرات گاز ایران رکورد بزنه و به گونه ای به سود ایران شده و قیمت ها هم برای گاز و نفت افزایش پیدا کرده

32

تحریم روسیه

Mojtaba2266

10/فروردین/1401

تحریم روسیه برای رفع مشکلات تحریمی ایران کافی نیست و ما در زمینه های دیگر هم تحریم هستیم که باید رفع شود تا شاهد رشد اقتصادی کشور شود

9

منفعت بعضی کشورها از تحریم روسیه

marwan

05/اسفند/1401

روسیه یکی از بزرگترین کشورهای صادر کننده گاز وانرژی است حالا بعلت جنگ با اکراین وتحریم این کشور از طرف آمریکا واروپا باعث منفعت وسودجوئی بعضی کشورها شد

3

روسیه

09380100885

22/فروردین/1401

تاریخ میگه بیشترین ضربه رو ایرانیها از روی ها خوردن اونا جایی نمیخوابن که آب زیرشون بزنه انشالله نباشن

4

ایران

dors@1

07/فروردین/1401

ایران از تحریم شدن روسیه سود خوبی میبره چون صادرات گاز بیشتر شده و رکوردشکنی کرده و قطعا برای ادامه راه عالی هستش

34

تحریم روسیه

09226963275

18/فروردین/1401

وقتی جنگ می شود، و روسیه در تحریم است و قیمت های نفتی و گازی می رود بالا به نفع ایران است و گاز ش خوب فروش می ر و د.

4

سرمایه گذاری

aliashouri

08/فروردین/1401

در سرمایه گذاری های خود دقت لازم رو داشته باشید هم اکنون موقع خرید بیت کوین است متوجه رشد حداکثری در مدت کوتاه خواهید شد...

8

دانلود اپلیکیشن موبایل کوینگرام

با اپلیکیشن اندروید کوینگرام از آخرین مطالب بازارهای مالی و رمزارز ها با خبر باشید، قیمت تمامی رمزارز ها در لحظه چک کنید و نرخ آنها را با مبدل ارز کوینگرام به یکدیگر تبدیل کنید، با دیگر افراد در مورد تحلیل ها و مطالب گفت و گو کنید، سبد دارایی ارزهای دیجیتال خودتان را بسازید و از سود و زیان خود در بازه های زمانی مختلف با خبر باشید و با شرکت رایگان در مسابقات پیش بینی رمزارز جایزه ببرید.
coingram
coingram
کوینگرام

استارتاپ کوینگرام به عنوان یک رسانه تخصصی در حوزه بازار های مالی وارز های دیجیتال ، فعالیت خود را از تیر 1398 شروع کرد. هدف ما از ابتدا آموزش وآشنایی مردم با علم و فناوری آینده یعنی بلاک چین بوده است. آشنایی با انواع ارز های دیجیتال مانند بیت کوین، اتریوم، آدا کاردانو و بقیه رمزارز ها میتواند ما را در انتخاب خرید و سرمایه گذاری در این حوزه بسیار بیشتر کمک کند. همان طور که سرمایه گذاری ها و ورود پول به این حوزه روز به روز بیشتر می شود، مسئولیت ما برای آگاهی بخشی و اطلاع رسانی بیشتر می شود تا کسی درگیر پروژه های کلاه برداری و طرح های پانزی نشود.

برگزیده ها

درآمد از کوینگرام

شرایط و قوانین

مفاهیم پایه

آشنایی با بلاکچین

آشنایی با بیتکوین

آشنایی با اتریوم

کوینگرام

درباره ما

ارتباط با ما

شبکه های اجتماعی

اینستاگرامتلگرام

کلیه ی حقوق این سایت نزد کوینگرام محفوظ بوده و بازنشر محتوای اختصاصی با ذکر منبع بلامانع است.